Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Μουσικοί διάλογοι (ερώτηση-απάντηση) Πρώτο στάδιο

Το σχήμα ερώτηση-απάντηση είναι ίσως το πιο θεμελιώδες σχήμα επικοινωνίας. Όταν γίνεται ένας διάλογος(π.χ. "Πως είσαι; Είμαι πολύ καλά!"), η φωνή αλλάζει ύψος και ένταση, και με αυτόν τον τρόπο γίνεται αυτόματα αντιληπτή η ενέργεια της ερώτησης και της απάντησης.
Υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες και μικρομεταβολές που συμβαίνουν εσωτερικά στην κάθε πρόταση, αλλά χάριν ευκολίας μπορούμε να πούμε ότι:


  • Στην ερώτηση υπάρχει σταδιακή αύξηση έντασης και ύψους.
  • Στην απάντηση υπάρχει σταδιακή μείωση έντασης και ύψους.
Σχηματικά θα μπορούσαμε να τα αναπαραστήσουμε ως εξής:




Ερώτηση-Απάντηση


Δραστηριότητα 1


Οι ήχοι εισόδου και εξόδου συσκευής USB στα Windows 7 ήταν σχήμα ερώτησης-απάντησης: είσοδος συσκευής->ερώτηση (ανοδική 5η), έξοδος συσκευής ->απάντηση(καθοδική 5η). Ακούστε τους στο Chrome Music Lab:





Tο ίδιο φαινόμενο στον ήχο κλήσης του Skype:





Αυτό το ηχητικό σχήμα μας περιβάλλει συνεχώς στην καθημερινότητά μας, αλλά ήρθε η ώρα να πάμε στο αντικείμενό μας, τον κόσμο της Μουσικής.
Σε όλες τις κατηγορίες μουσικής, από τις πιο έντεχνες μέχρι τις πλέον λαϊκές, από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τις τελευταίες τάσεις στο YouΤube, το σχήμα ερώτηση-απάντηση υπάρχει παντού και εισχωρεί στα βάθη του μυαλού μας. Μελωδίες μένουν στο μυαλό μας χωρίς να ξέρουμε γιατί και παίζουν εκεί για καιρό. Ακούστε μερικά παραδείγματα επιλεγμένα παραδείγματα.

L. W. Beethoven, 5η Συμφωνία, 1ο μέρος



Beethoven 5 first movement development.png
By Mozart - Symphony 41, Public Domain, Link


Βυζαντινό αντίφωνο "Ταις πρεσβείαις της Θεοτόκου"


Κ. Αργυρός "Ψέματα"



Θα τολμήσω να βάλω και το τραγούδι του Sin Boy, που είναι πιο κολλητικό και από τον CoVid-19, μεταξύ άλλων γιατί βασίζεται εξ ολοκλήρου στο σχήμα ερώτηση-απάντηση.


Τελευταίο παράδειγμα το πασίγνωστο τραγούδι των σφουγγαράδων από την Κάλυμνο "Ντίρλαντα", το οποίο είναι διάλογος ανάμεσα στον κορυφαίο και τον χορό, και έχει αυτοσχεδιαστικό χαρακτήρα στους στίχους του, γι' αυτό υπάρχουν και πάρα πολλές διαφορετικές εκδοχές.


Δραστηριότητα 2

Λύσε τον επόμενο γρίφο, συνδυάζοντας τις μουσικές ερωτήσεις με τις απαντήσεις που τους ταιριάζουν.



Δραστηριότητα 3
Θα κλείσουμε την πρώτη ώρα με μια δραστηριότητα από το βιβλίο της Α' Γυμνασίου, το παιχνίδι "Ηχώ". Κανονικά ακούς το ρυθμικό σχήμα από τον καθηγητή και το επαναλαμβάνεις σαν Beat Boxer αμέσως μετά. Επειδή όμως σχεδιάστηκε για εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία, θα χρησιμοποιηθεί και εδώ το Chrome Music Lab για να δίνει τις ερωτήσεις. Εσείς θα εκτελείτε αμέσως μετά το ρυθμικό σχήμα. Μπορείτε να το επαναλάβετε αρκετές φορές.




5 σχόλια: